And the winner is…

© Sander van Ketel

15 juni is er, tijdens de receptie van de Hoornse Stadsfeesten, na 16 jaar weer een Kunst en cultuurprijs uitgereikt. De prijs, die in 2003 voor het laatst is uitgereikt, is door gemeente, in samenwerking met de Hoornse Stadsfeesten in ere hersteld. De winnaar van de Kunst & Cultuurprijs 2019 is geworden: Theo Viset.

Theo Viset heeft als programmeur van de Hoornse Stadsfeesten dit prachtige evenement een ongelofelijke kwaliteitsimpuls gegeven. Theo creëert samen met zijn team een podium voor zoveel mensen uit Hoorn en de regio. Dat stimuleert de muziekscene hier enorm en dat voedt die andere zo belangrijke pijler van de stad: Hoorn muziekstad. Daar waar we sterk in zijn als stad, wordt nog eens versterkt door Theo en consorten. Niet alleen de programmering is volwassen geworden ook de organisatie als geheel is naar een zeer professioneel niveau getild. Theo is daar in al die jaren de grote drijvende kracht van geweest. Zijn invloed, vakmanschap en grote liefde voor de stad is in alle haarvaten van het evenement merkbaar. Theo deelt zijn know how en opgebouwde vakmanschap met iedereen die het kan gebruiken, hij coach veelvuldig nieuwe initiatieven, leidt mensen op en is zo een voorbeeld voor velen in het Hoornse culturele veld.

 

Uit het juryrapport:

 

‘Theo heeft hele persoonlijkheid, zijn hele hebben en houden, zijn hele ziel en zaligheid ingezet om te laten zien dat Hoorn vol zit met cultuur, vol zit met creatieve mensen, vol zit met talent maar dat het wel belangrijk is dat dat ook ondersteund en gezien worden. En voor dat belang gaat hij door muren’.

 

‘Theo is vooral de winnaar geworden omdat hij naast al zijn verdiensten er ook voor gezorgd heeft dat er na hem ook toekomst is. Hij weet als geen ander mensen op te leiden, te coachen en te enthousiasmeren om ook een rol te gaan spelen als aanjager van talent in deze stad. Dit doet hij volledig onbezoldigd, volledig in eigen tijd en volledig vanuit idealisme’.

 

In de afgelopen maanden konden vakmensen uit de cultuurwereld van Hoorn mensen aandragen voor de prijs. Uit deze lijst is uiteindelijk een short list gekozen van vijf personen. Een deskundige jury o.l.v.  Wouter Hakhoff (geen stemrecht), Ger Laning, Samir Bashara, Jaap Stiemer, Paul Groot, Lydia Thijssen hebben hier uiteindelijk de winnaar uit gekozen.

De genomineerden voor de Hoornse Kunst & Cultuurprijs 2019 waren Dick van der Pijl (Stichting Oosterkerk), Theo Viset (Hoornse Stadsfeesten), Ad Geerdink (Directeur Westfries Museum), Ron Dol (Hier in Hoorn) en Ed Wagemaker (Voorzitter ‘In Den Beginne’). Personen die zich die zich allemaal langdurig en succesvol inzette voor de kunst en cultuur in Hoorn.