JOOST VAN BEEK WINT FEICO DE LEEUW-AWARD 2020!

6 september is, tijdens de besloten afsluiting van een succesvolle Cultuurproeverij Hoorn, voor de vijfde keer de Feico de Leeuw-Award uitgereikt. De Award, die om het jaar wordt uitgereikt, en afwisselt met de Kunst & Cultuurprijs, wordt normaal gesproken uitgereikt in het weekend van de Hoornse Stadsfeesten. De organisatie is trots dat zij, ondanks alle festivalonzekerheden, het uitreiken van deze prijs doorgang hebben kunnen geven. De Award is een samenwerking van de Hoornse Stadsfeesten, Gemeente Hoorn en Cultuur Hoorn.

De winnaar van de Feico de Leeuw-Award 2020 is geworden: Joost van Beek. Uit handen van wethouder Samir Bashara ontving hij de Award, het beeldje ontworpen door Marion Buis met daarin de initialen van Feico verwerkt, en een geldbedrag als aanmoediging voor zijn project.

Joost van Beek is de bedenker en initiatiefnemer van het project ‘Hoor Ons’. Een initiatief wat hij heeft kunnen realiseren in samenwerking met het Wijklab in de Grote Waal. Met ‘Hoor Ons’ brengt hij muzikaal talent uit de Grote Waal in Hoorn samen, met wie hij een creatief traject start met als doel het opnemen van een cd met een uniek geluid. Hij werkt hiervoor samen met muzikanten die allerlei verschillende stijlen beheersen, en allen verschillend zijn van leeftijden en niveau. Hij creëert kansen voor vele en is een verbindende factor binnen de Hoornse gemeenschap. Zijn project past geheel in de gedachtengoed van Feico de Leeuw en sluit volledig aan bij de visie die de organisatie heeft bij het uitreiken van deze Award.

Uit 10 inzendingen heeft de jury drie genomineerden gekozen, die er met kop en schouders boven uit staken. De drie genomineerden, Joost van Beek, Ernst van Dusseldorp en Christian Nana, investeren hun eigen talent, tijd en passie in andere mensen, en alle drie zorgen ervoor dat andere talenten boven zichzelf kunnen uitstijgen en  geven vooral anderen een podium om die talenten te tonen. Dat is allemaal ontzettend in de geest van Feico.

De jury had het moeilijk om uit 3 zeer getalenteerde en ondernemende mensen een winnaar te kiezen. Het onderlinge verschil was miniem, met maar 4 punten van elkaar namelijk 114, 116 en 118 punten. Nog nooit waren de verschillen zo klein. De jury wil dan ook benadrukken dat alle genomineerden een grote aanmoediging verdienen voor wat ze doen, en hoopt dat alleen al de nominatie voor deze prijs ze nieuwe energie en kansen geven.

‘Het project van winnaar Joost van Beek, ‘Hoor ons’, is een uniek project dat volgens de jury geheel past in het gedachtengoed van Feico. Niet alleen woonde Feico heel lang in de Grote Waal, ook hij bracht onder de naam Lakeside Stories vele, toen nog onbekende Hoornse artiesten, op de cd samen. En ook hij deed daarbij, net zoals Joost, méér dan alleen opnemen. Hij stopte al zijn passie, talent en liefde in deze artiesten en zorgde er zo voor dat dit unieke opnames werden. De jury hoopt dan ook dat dat Joost nog vele cd’s met Hoornse talenten gaat opnemen, ook buiten de Grote Waal. Tot slot heeft de jury voor Joost gekozen omdat hij met zijn project probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken en een podium te geven waar zij kunnen ‘stralen’. Hij brengt mensen samen door muziek en de verbindende factor is zeker in tijden als deze heel belangrijk’.

De Feico de Leeuw-Award wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die in het afgelopen jaar zijn eigen talent en kwaliteiten op positieve wijze heeft ingezet om regionale muzikanten, instrumentaal en vocaal, van amateurs tot professionals, op enigerlei wijze te stimuleren, te ondersteunen en/of een bijzonder podium te geven zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.

De jury bestond dit jaar uit Faralda Houthuijsen (journaliste NHD), Ron Dol (hoofdredacteur cultuurmagazine HIER), Theo Viset (Voorzitter Hoornse Stadsfeesten), Irma van der Lubbe (winnaar Feico de Leeuw-Award 2016), Maartje Brand (cultuurorganisator) en juryvoorzitter Wouter Hakhoff (directeur muziekschool Boedijn, voorzitter zonder stem.).

Verrassend programma tijdens Cultuurproeverij!